Het zadel dat er niet is! La chella che non c’è.
1. Over Ghost
2. Voor welk paard geschikt
3. Modellen
4. Maatvoering
5. Type kussens
6. Type Singelstoten
7. Voorboogje/Pommel
8. Materiaal
9. Shims
10. Pads
12. Zadel Testen

1. Het Ghost zadel

Het Ghost zadel, een zadel gemaakt volgens een buitengewoon concept. Verderlicht, ademend en makkelijk aan te passen waardoor het zadel vele paarden zal passen. Zadels met een groot comfort voor zowel paard en ruiter. Er wordt gewerkt met traditioneel Italiaans leder in combinatie met High-Tech materialen. En niet geheel onbelangrijk, de zadels worden naar ieders wens op maat gemaakt voor een zeer bescheiden prijs.Een Ghost-zadel is opgebouwd uit laagjes. In de basis is elke Ghost hetzelfde. De flexibele maar stevige basis is gemaakt van Carbon, een soort Kevlar. Aan deze basis is de beugelophanging en singelstoten bevestigd. Aan de voorzijde is de stevige maar flexibele pommel/het voorboogje bevestigd wat voorkomt dat het zadel ‘openklapt’ maar zich wel naar de breedte van het paard aanpast. 

Op de basis is met stevig klittenband de zitting bevestigd. Er kan gekozen worden voor diverse zittingen en kniewrongen.
Onder de basis zijn met stevig klittenband de kussens bevestigd. Er zijn verschillende type kussens die allen opgebouwd zijn uit verschillende lagen foam.De basis van een Ghost zadel

Ghost zadel met zitting

Naast deze serie Ghost-zadels Is er nog een nieuwe lijn beschikbaar: De Ghost Classic. Dit is een Ghost-zadel met een klassieke look: een dressuur-, veelzijdigheids- of een flamencozadel met een weggewerkt voorboogje, dubbel zweetblad en verplaatsbare kniewrongen. De zittingen zijn niet verwisselbaar.


2. Voor welk paard is een Ghost-zadel geschikt?


Doordat de Ghost-zadels zo goed aanpasbaar zijn, zal het zadel op vele verschillende paarden passen. Daarnaast zijn er verschillende kussens en pads verkrijgbaar en bestaat er de mogelijkheid om te werken met speciale shims. Het advies is dan ook om een zadel op zijn minst te testen. Dat kan door middel van een testweek of een passessie. 
Zou je een zadel voor een week of twee weken willen testen, volg dan de pas-instructies welke bij het testzadel meegeleverd worden om jouw testweek een succes te maken. Twijfel je tussen de verschillende zittingen of kussens of weet je dat jouw paard een moeilijk rug heeft en dat er mogelijk gewerkt moet worden met shims, dan zul je veel hebben aan een passessie.

3. Modellen

Bij onderstaande zittingen wordt met de ‘standaard’ basis gewerkt. Per zitting kan gekozen worden voor diverse (kunst)lederen materialen in verschillende kleuren.Veneto / Quevis

Deze zittingen hebben beide de zelfde kniewrong. Een kniewrong (lengte 21 cm, breedste punt 8.5 cm wat smaller afloopt, ongeveer 6cm dik.) welke iets naar voren steekt. De Veneto-zitting heeft een lang enkel zweetblad en de Quevis een korte.Ghost Veneto

Ghost QuevisRoma / Quilty
De kniewrong (24cm lang, breedste punt 8cm, 4cm dik) van deze zittingen is langer en meer verticaal geplaatst. Daarmee is deze zitting heel geschikt voor mensen met langere benen. De Roma zitting heeft een lang enkel zweetblad en de Quilty een korte.

Ghost Roma

Ghost QuiltyFlorac

Deze zitting heeft geen kniewrong en een kort enkel zweetblad.

Ghost Florac (meerprijs tooling en siersticksel)

Torino NIEUW

Deze zitting zit tussen een veelzijdigheidszadel en een dressuurzadel in.

De wrong is geïntegreerd tussen het zweetblad, wat het mogelijk maakt deze zitting uit te wisselen met andere Ghost basissen.

Ghost Torino

Ferrara NIEUW

Dit zadel is gelijk aan de Torino echter met een kort zweetblad.

De wrong is geïntegreerd tussen het zweetblad, wat het mogelijk maakt deze zitting uit te wisselen met andere Ghost basissen.

Ghost Ferrara

Barocco

Deze zitting is het Barokke model van Ghost. Bij deze zitting kan gekozen worden voor de zogenaamde Veneto/Quevis of Roma/Quilty-kniewrong. Verplaatsbare kussens met een groot oppervlak.

Ghost Barocco

Cagliari / Maremma

Een fijne zitting overtrokken met echte vacht. 
De Cagliari heeft een lang zweetblad en de Maremma een kort zweetblad.
Bij beide modellen kan gekozen worden voor de zogenaamde Veneto/Quevis, Roma/Quilty-kniewrong of geen kniewrong. Verplaatsbare kussens met een groot oppervlak.


Het is ook mogelijk een losse seat saver te bestellen of een losse zitting (Zalea) voor je bestaande Ghost zadel.

Wegens de vele opties en mogelijkheden hebben wij dit product niet op voorraad. Mail gerust voor de actuele levertijd en voorraad schapenvachtenGhost Cagliari

Ghost Maremma
Ghost USA Ook bij dit model wordt gewerkt met de zelfde basis. Echter uitgebreid met knop, fenders (normale beugelriemen ook mogelijk) skirt (bevestigd met klittenband) versieringen en western-singelsysteem. Er kan gekozen worden voor geen kniewrong of weer de zogenaamde Veneto/Quevis of Roma/Quilty-kniewrong (meerprijs). Verplaatsbare kussens met een groot oppervlak.

Ghost USA

Classic-lijn waarvan zittingen niet uitwisselbaar zijn, een weggewerkt voorboogje hebben, verwisselbare en verplaatsbare wrongen, verplaatsbare kussens en dubbele zweetbladen.:Ghost Classic Italy

Het veelzijdigheidszadel van Ghost.


Voor de wrongen heeft u keuze uit 2 opties:
Keuze 1: De zogenaamde Roma/Firenze wrong.
Keuze 2: Langere, plattere wrong. 24cm lang, breedste punt 7.5cm, 2,5cm dik.

Standaard geleverd met de Italy kussens (No4)

Ghost Classic ItalyGhost Classic LipicaHet (nieuwe) dressuurmodel van Ghost. Dit zadel heeft een dubbel zweetblad, verplaatsbare wrongen en kussens, weggewerkt voorboogje.
Wrongen leverbaar in de zogenaamde Veneto/Quevis of Roma/Quilty-kniewrong.
Standaard geleverd met de Italy-kussens (No4)

Het uitwisselen van de zittingen is bij dit model niet mogelijk.

De wrong wordt geleverd in de zelfde kleur als het voorste deel van het bovenste zweetblad.Ghost Classic Flamenco

Ghost Flamenco

2. Maatvoering

Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Hieronder is de lengte van de kussens aangegeven.
De basis en de kussens zijn flexibel en zullen niet volledig dragen. Hierdoor is het ook niet heel erg als de kussens iets achter de 18e rib uitkomen.


Normale maat: 58 cm
Picollo maat (tot ongeveer broekmaat 38): 53 cm
Bambino maat (tot hooguit broekmaat 36): 51 cm

Shetlander maat*: 37 cm*vraag naar de mogelijkheden klik hier voor de contactmogelijkheden

3. Type kussensEr bestaan 3 type kussens. De meest verkochte kussens zijn de Italy (No4) en de No3. Daarnaast heb je nog No2 kussens. 
Alle kussens zijn opgebouwd uit verschillende laagjes materiaal en schuim met elk hun eigen eigenschap die tezamen voor een uitstekende demping zorgen zonder dat het zadel zijn flexibele eigenschap verliest. 

Het laagje formo zorgt voor de stevigheid en voorkomt dat het kussen ‘knakt’ onder puntbelasting.
Het HD (High Density) foam kan beperkt worden ingedrukt en vangt de grootste schokken van de ruiter op. Om het voor het paard zachter aan te laten voelen op de paardenrug, is onder het HD-foam nog een zachter foam gebruikt waardoor ook de spieren en de schouder soepel onder het kussen door kan bewegen. 
Een nieuw kussen zal zich door het gebruik mooi de curve van de paardenrug gaan volgen.
Een laagje sympanova zit standaard onder een kussen maar is naar wens aan te passen naar een ander materiaal.


Welke kussens het beste bij u en uw paard zal passen? Elk kussen is goed maar er is een verschil in soepelheid. Het is echt een kwestie van uitproberen. Vraag bij het aanvragen van een passessie of paszadel gerust naar de mogelijkheden omtrent het passen van de verschillende kussens.
Italy-kussensDeze mooie kussens hebben een strakke afwerking en zijn stevig. De dikte is 4,5 cm. Mochten de kussens ooit hun dempende werking verliezen is de inhoud niet te vervangen maar zal het geheel moeten worden vervangen. De onderzijde van deze kussens zijn voorzien van een laag ademend sympanova en airshell. De rand om het kussen standaard voorzien van zwart airshell. Mocht je dit anders willen, geef dit dan aan bij de bestelling. 
Ook is het mogelijk de bovenzijde van het kussen en de achterkant van de basis in een bijpassende kleur van de gekozen zitting te kiezen. (Meerprijs €22,-). Zou u de onderzijde van het kussen in het materiaal Lorica in een bijpassende kleur willen bestellen, is dat eveneens mogelijk. (meerprijs €11,-)
Ghost Italy-kussen onderzijde

Ghost Italy-kussen bovenzijde

No4 – Italy kussens

No 3 kussensDe inhoud van deze kussens zijn bijna identiek aan de Italy-kussens. Het verschil zit vooral in de look. De inhoud van het kussen zit in een soort hoes die te openen is. Hierdoor is de inhoud te vervangen. 
De onderzijde van deze kussens zijn standaard voorzien van een laag ademend sympanova. Kosteloos kan ook voor een wollen onderzijde gekozen worden. Eveneens kan gekozen worden voor het stroeve Lorica in de gewenste kleur. (meerprijs €11,-) Ook is het mogelijk de bovenzijde van het kussen en de achterkant van de basis in een bijpassende kleur van de gekozen zitting te kiezen. (Meerprijs €22,-).
‘Hoes’ No2 en No3 Ghost kussens

No3 kussens

No 2 kussensDeze kussens zijn net iets soepeler en dunner dan de bovengenoemde kussens: ongeveer 3,5 cm. De samenstelling van de gebruikte materialen zijn ook net even anders. De hoes is gelijk aan de No3 kussens waardoor de inhoud te vervangen is.
De onderzijde van deze kussens zijn standaard voorzien van een laag ademend sympanova. Kosteloos kan ook voor een wollen onderzijde gekozen worden. Eveneens kan gekozen worden voor het stroeve Lorica in de gewenste kleur. (meerprijs €11,-) Ook is het mogelijk de bovenzijde van het kussen en de achterkant van de basis in een bijpassende kleur van de gekozen zitting te kiezen. (Meerprijs €22,-).

‘Hoes’ No2 en No3 Ghost kussens

No2 kussens

Functie van het foam

4. Type Singelstoten
Standaard worden ‘Engelse’ singelstoten meegeleverd (Behalve het Western-model). Indien gewenst kan er gekozen worden voor een western-singelsysteem. Dit is aan te geven bij de bestelling. Ook kan gekozen worden voor bruine of zwarte singelstoten.5. Voorboogje/Pommel

Bij de modellen waarbij gewerkt wordt met de ‘standaard’ basis, kan gekozen worden voor een zichtbaar of weggewerkt boogje aan de voorzijde van het zadel. Uw keuze kan worden doorgegeven bij de bestelling.

Weggewerkt voorboogje

Weggewerkt voorboogje

Zichtbaar voorboogje

6. MateriaalOmdat Ghost-zadels enkel op bestelling gemaakt worden, kunt u het zadel volledig zelf samenstellen qua kleuren en (combinaties in) materialen. Hieronder kunt u de opties en informatie over de materialen lezen.Voor het huidige aanbod aan kleuren/materialen verwijzen wij u tijdelijk ook naar de facebookpagina.Materiaal van Runderleder
NubuckGeschikt voor: Zitting, Wrongen, Voorboogje, (Zweetblad*)Dit materiaal is stroef. Nubuck is makkelijk in onderhoud, sterk en kan een veiliger gevoel geven tijdens het rijden omdat het stroef is. 
Nubuck is verkrijgbaar in diverse kleuren. Ook mogelijk in combinatie met andere soorten leer. Het lastige van nubuck is als je het veel gebruikt en vetleer wordt (nubuck is opgeruwd vetleer). Dit moet je elke keer opruwen om het weer stroef te krijgen. Dit is op lange duur niet bevorderlijk voor het leer.

*Nubuck is op de zweetbladen slijtgevoeliger. Het kan daar sneller slijten ivm. de wrijving van je laarzen/chaps.


Onderhoud van nubuck kan met Urad oil nubuck cream als onderhoudsproduct en Urad leershampoo als reiniger spray. Mocht je dit gebruiken moet je het leer wel weer opruwen met speciale nubuck borsteltjes.Nubuck geolied

VetleerGeschikt voor: Zitting, Wrongen, Voorboogje, Zweetblad


Vetleer is gladder dan nubuck en stroever dan gladleer. Dit materiaal is sterk en gemakkelijk in onderhoud.

Ook mogelijk in combinatie met andere soorten leer. Het bruin kan verschillen qua kleur per keer; het is tenslotte een natuur product.

Het is te reinigen met een vochtig doekje en het kan gepoetst worden met een verzorgingsproduct waar bijenwas in zit. Bijenwas verzorgt het leer, zonder uit te drogen. 

Verkrijgbaar in diverse kleuren.
GladleerGeschikt voor: Zitting, Wrongen, Voorboogje, Zweetblad


Gladleer is, zoals het woord al zegt, de gladste mogelijkheid. U kunt het vergelijken met het leer waar de meeste zadels van gemaakt zijn.

Verkrijgbaar in zwart, bruin, lichtbruin en burgundy (roodbruin).
Ook mogelijk in combinatie met andere soorten leer. Buiten de standaard kleuren gladleer kan er ook gekozen worden voor een aparte kleur in gladleer. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Makkelijk in onderhoud, kan schoon gemaakt worden met een vochtig doekje en het kan gepoetst worden met een verzorgingsproduct waar bijenwas in zit.Cuoio vegetal tanned Julia leather


Geschikt voor: Zitting, Wrongen, Voorboogje, Zweetblad

Dit mooie degelijke leer is plantaardig gelooid en wordt steeds mooier naarmate het langer gebruikt wordt.

Voor dit type leer wordt een meerprijs berekend. Voor de actuele prijzen verwijs ik u graag naar de shop.

Pelle (soft leather)


Geschikt voor: Zitting, Wrongen, Voorboogje,

Niet geschikt voor: Zweetblad

Pelle (zacht leer) heeft een mooi reliëf.


Dit materiaal is te krijgen in diverse kleuren.
Cuoio (genuine leather)

Geschikt voor: Zitting, Wrongen, Voorboogje,

Niet geschikt voor: Zweetblad
.

Cuoio is dikker dan Pelle. Het is in nagenoeg de zelfde kleuren te krijgen. Het is gladleer en heeft een soort laagje over het leer. Dit maakt het iets meer slijtgevoelig waardoor het niet geschikt is voor het zweetblad.

Nappa (gladleer)Geschikt voor: Zitting, Wrongen, Voorboogje, ZweetbladNappa gladleer is glad, zonder reliëf. In vele verschillende kleuren verkrijgbaar.

Nappa gladleerNappa grainGeschikt voor: Zitting, Wrongen, Voorboogje, ZweetbladNappa grain is glad,met reliëf/nerf. In vele verschillende kleuren verkrijgbaar.
SuèdeGeschikt voor: Zitting, Wrongen, Voorboogje,

Niet geschikt voor: ZweetbladSuede is een stroef type leder.
Kunstleder


Voor de mensen die niet graag dierlijke producten gebruiken voor hun zadel, is er een ruim assortiment aan kunstleder.Micropell

Geschikt voor: het gehele zadel.Glad, zeer degelijk kunstleder. Makkelijk in onderhoud.
In verschillende kleuren verkrijgbaar.

Micronappa

Geschikt voor: het gehele zadel.

Soepeler dan Micropell. Glad.
Verkrijgbaar in roest/cognac kleur, bruin en zwart.

Lorica

Geschikt voor: het gehele zadel.Heel sterk en het meest makkelijk in onderhoud. Kan tegen een stootje. Is ook erg stroef, stroever dan nubuck. Gemakkelijk met een vochtig doekje schoon te maken. Verkrijgbaar in vele kleuren. Ook mogelijk in combinatie met andere soorten leer.

SchapenvachtenSchapenvachten worden gebruikt voor de Ghost Cagliari en Maremma. Tevens is het mogelijk een losse zitting (Zalea) te bestellen voor uw huidige Ghost-zadel. Mail voor de actuele voorraad van de schapenvachten aangezien elke vacht uniek is.Materiaal/opties voor het verder personaliseren van uw zadelNaast de vele materialen in verschillende kleuren, zijn er ook nog een aantal materialen en opties waarmee een zadel de finishing touch kan krijgen. GlitterGeschikt voor: Randje achterop de cantle, Wrongen, Voorboogje.
Niet geschikt voor: Zweetblad en zitting

Nep slangenleerGeschikt voor: Randje achterop de cantle, Wrongen, Voorboogje.

Niet geschikt voor: Zweetblad en zitting

LakleerGeschikt voor: Randje achterop de cantle, Wrongen, Voorboogje.
Niet geschikt voor: Zweetblad en zittingStuds

Geschikt voor: Randje achterop de cantle.Voor het gebruik van studs wordt een meerprijs berekend. Voor de actuele prijzen, verwijs ik u graag naar de webshop.
ToolingIndien gewenst, kunt u uw zweetblad laten voorzien van Tooling. U kunt dit bij uw bestelling aangeven.


StikselsU kunt er voor kiezen om een kleur garen naar keuze te gebruiken. Ook kan een zitting voorzien worden van sierstiksel. U kunt dit bij uw bestelling aangeven.
7. ShimsEr zijn situaties te bedenken waarbij het wenselijk is om te werken met shims. Shims zijn ‘plakjes’ kompripol-schuim (geperst schuim) of wol-vilt die er voor zorgen dat het kussen plaatselijk dikker gemaakt kan worden. (Wolvilt is iets dunner dan kompripol schuim.) Het dikker maken van een kussen kan wenselijk zijn wanneer een paard bijvoorbeeld spiermassa verloren is achter de schouder/onder de schoft waardoor er kuilen ontstaan. Door het zadel aan de voorzijde te ’shimmen’ wordt voorkomen dat het zadel voorover in de kuilen zakt. Het zadel zal hierdoor mooi uitgebalanceerd worden en de ruiter zal mooi rechtop blijven zitten. Het paard heeft hierdoor weer de mogelijkheid om spieren op te bouwen onder het zadel. Let wel dat het noodzakelijk is, het paard goed te blijven monitoren. Wanneer blijkt dat het paard weer meer spieren heeft ontwikkeld, zal het plaatsen van de shims mogelijk overbodig zijn geworden óf de shims zullen in dikte moeten worden aangepast. 

In overleg is het mogelijk om shims te testen klik hier voor de contactmogelijkheden

Wolvilten en Kompripolshims

Rechter zijde kompripol shim toegevoegd, links niets.

Geshimt zadel

Ghost zadel zonder Shims


8. PadsEr zijn verschillende pads verkrijgbaar voor onder Ghost-zadels. Zoals bij elk ander boomloos-zadel is het ook voor een Ghost-zadel aan te raden om een pad met inlages te gebruiken.Christ Basic Pad

Een pad welke mooi past onder Ghost-zadels. De onderzijde van de pad is bekleed met echt lamsvel. 

(Shop: maattabel toevoegen, foto aanpassen: vorm lamsvel is veranderd)

(Christ pad vol bont toevoegen?)

Christ lamsvel pad basic voor boomloze zadels

Ghost Pads

De Ghost pads zijn in verschillende kleuren en modellen te bestellen.
Standaard wordt de pad met een Sympanova onderzijde geleverd.

Zonder meerprijs is een katoenen-onderzijde (zwart) mogelijk.

De onderzijde is ook te bestellen in scheerwol.


Voor paarden met een hoge schoft, kan er een inkeping aan de voorzijde gemaakt worden.

Tevens is de onderzijde half of in zijn geheel te bestellen in medicinaal wol.

 Klik voor de actuele prijzen door naar de shop.

Ghost pad met medicinale wol

Ghost pad rood

Verschillende kleuren Airshell Ghost pad


9. Onderhoud


Nubuck

Onderhoud van nubuck kan met Urad oil nubuck cream als onderhoudsproduct en Urad leershampoo als reiniger spray. Mocht je dit gebruiken moet je het leer wel weer opruwen met speciale nubuck borsteltjes.Vetleer en gladleerVetleer kan gereinigd worden met een normale glycerine-zadelzeep. Gebruik hierbij niet te veel water. 
Gebruik daarnaast een aantal keer per jaar een verzorgingsproduct op basis van bijenwas.KunstlederKunstleder kan gereinigd worden met een beetje lauwwarm water en een doek. Dit hoeft verder niet verzorgd te worden met een spray of balsem.Controleer regelmatig of het zadel geen noemenswaardige slijtage vertoont. Bekijk daarbij ook of schroeven nog goed vastgedraaid zijn. Treft u slijtage aan, neem dan voor de zekerheid contact op met ons.


10. Zadel Testen


Zou je graag een Ghost-zadel uittesten dan is dat uiteraard mogelijk. U heeft de keuze uit het zelf testen van een zadel of het gebruik maken van een pasconsult. Lees hier meer over de voorwaarden.