De Barefoot zadels zijn zeer goed anatomisch gevormd. Door hun ontwerp en flexibiliteit passen ze op bijna elk paard / elke pony zonder drukpunten te veroorzaken of de bewegingsvrijheid te belemmeren. Ruiter en paard ervaren een subtiel close-contact gevoel dat een optimale communicatie en samenwerking stimuleert, waardoor beiden ontspannen kunnen genieten van elke rit. Let op, we zeggen niet dat het op ieder paard past!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Barefoot Zadel Systeem met VPS

 Het VPS-systeem wordt exclusief gebruikt door Barefoot daar het een beschermd ontwerp is, ontwikkeld door Barefoot zelf. VPS is meer dan een simpel zadelkussentje.

Barefoot VPS

De afkorting VPS staat voor “Vertebrae Protecting System” (ruggengraat beschermings systeem). Alle Barefoot-zadels worden sinds 2008 met het nieuwe VPS-systeem geleverd. VPS is exclusief van Barefoot en wordt dus nooit in andere merken zadels gebruikt.

De zadels met VPS zijn soepel & flexibel met een prima schokdemping waardoor alle rondingen en bewegingen van de paardenrug goed gevolgd kunnen worden. De flexibiliteit is echter wat minder dan voorheen waardoor het gewicht van de ruiter nu beter verdeeld wordt. Er is een uitstekend evenwicht gevonden tussen flexibiliteit en drukverdeling.

Het VPS is tot stand gekomen en uitvoerig getest met behulp van digitale zadeldrukmetingen. Het VPS is opgebouwd uit laagjes van verschillende materialen die elk hun eigen eigenschappen hebben. Samengevoegd zorgen ze voor een prima drukverdeling terwijl er toch genoeg flexibiliteit behouden blijft. Dankzij de geringe dikte van het VPS is er steeds een goed contact tussen paard en ruiter waardoor communicatie via zeer subtiele signalen mogelijk is.

De sandwich-constructie rechts en links van de ruggenwervels zorgt voor een duidelijk kussenkanaal en garandeert een constante ruggengraat- en schoftvrijheid. VPS verdeelt het ruitergewicht optimaal over een zo groot mogelijk comfortabel belastbaar gebied van de rug. Drukpunten worden door dit systeem vermeden. Tijdens elke kromming en bolling van de rug beweegt het zadel gewoon mee terwijl het VPS zijn gewichtsverdelende eigenschappen blijft behouden. Door het nieuwe VPS-systeem wordt zelfs tijdens het staan in de stijgbeugels het gewicht over een grotere oppervlakte verdeeld, zonder hierbij de spieren rond de schoft af te knellen zoals bij boomzadels helaas vaak gebeurt. Ook voor de zwaardere ruiters is Barefoot nu een uitkomst.

VPS : voelbaar flexibele sandwich-constructie van schokdempende elastomeren en drukverdelende polymeren. Alle materialen zijn glad afgewerkt. Wij gebruiken geen ‘opvul’ materialen die kunnen gaan klonteren. Hierdoor kunnen er geen drukkingen door vouwen / verdikkingen / bobbels ontstaan. Imitatie-vacht aan de onderzijde van het zadel zorgt voor optimaal comfort en duurzaamheid.

Met behulp van real-time digitale zadeldrukmetingen tijdens het rijden wordt duidelijk op welke momenten tijdens de training de kans op het ontstaan van drukpunten het grootst is. Op deze manier kan de drukverdeling van zadels goed getest worden.
We hebben alle Barefoot-zadels uitvoerig laten testen. De analyse wordt weergegeven in een grafisch diagram – sensoren onder het zadel meten de druk en deze resultaten worden vertaald in een gekleurd diagram. De kleuren geven aan hoe hoog de gemeten druk is. Alle Barefoots met VPS hebben prima gepresteerd: zelfs met zwaardere, lichtrijdende ruiters worden er geen zorgwekkende drukpunten gemeten en blijven schoft en ruggengraat vrij van druk. Het hele gebied onder het zadel blijft in de groene zone waardoor het resultaat uitstekend is.
   

                        Lichtrijden op   

de linkerhand  

Barefoot Pads

Barefoot maakt voor elk model Barefoot-zadel een pad op maat.
Samen met het VPS zorgen de pads voor het comfort van zowel ruiter als paard. We hebben er voor gekozen om de zadels slechts dunne kussentjes te geven en losse pads met inlages te gebruiken om de zadelkussens “compleet” te maken.

Hierdoor kunnen zadel en pad onafhankelijk van elkaar iets schuiven, buigen en bewegen waardoor het geheel flexibeler wordt en zowel zadel als pad goed alle rondingen en bewegingen van de rug kunnen blijven volgen.

Dikke zadelkussens die in 1 stuk vastgemaakt worden aan het zadel maken het geheel te stug waardoor deze flexibiliteit verloren gaat, vandaar onze keuze om de zadelkussens te verdelen en te kiezen voor een meer dynamische combinatie tussen VPS onder het zadel en de rest van de kussens als inlages in een speciale pad.

Deze keuze heeft er voor gezorgd dat Barefoot zo’n makkelijke pasvorm heeft.

De volgende zadels kunnen tijdens een consult geprobeerd worden en alle Barefoot producten en zadels kunnen besteld worden in de webshop. Heeft u nog vragen? Mail gerust!

 

Barrydale maat 2
Cherokee Classic maat 2
Cherokee vegan (drytex) maat 1
Nottinghill (triple vps)
Londen maat 2