Het zadel dat er niet is! La chella che non c’è.

Terug van weg geweest, de Ghost zadels! Ghost is een buitengewoon concept dat alle boomloze zadels ver achter zich laat. Vederlicht, ademend en makkelijk aan te passen. Ghost zadels zorgen voor groot comfort, voor zowel de ruiter als voor het paard. Er wordt traditioneel Italiaans leer gecombineerd met nieuwe high tech materialen. En niet geheel onbelangrijk, voor een zeer bescheiden prijs.

De constructie is wezenlijk anders dan van de meeste andere boomloze zadels. Je hebt merken die er precies uitzien als een zadel met boom, maar dan is dat vervangen door flexibeler materiaal. De meeste van die zadels hebben dan een gewoon kopijzer, of in geval van western, een pommel met knop. Al dan niet afneembare kussens en zijn over het algemeen niet aanpasbaar. Ghost bestaat uit laagjes. Een laag van kussens, dan de basis waar de beugelriem-ophanging en de singelstoten aan vast zitten. Daar bovenop komt dan de cantle met daar overheen de seat saver waaraan gelijk het zweetblad zit. Door een eenvoudige ingreep kan je dus het gehele uiterlijk van je zadel veranderen, van Quilty naar de Roma, bijvoorbeeld. De kussens en zit zijn zo gesneden dat je benen niet in een houding worden gedwongen. Je kunt je benen gewoon laten afhangen en je hebt daardoor optimaal contact met je paard (en zit op bolle paarden niet zo breed). De pommel zit vast aan de basis en die pommel is flexibel (wel stevig) Zadels van het type Torsion/Barefoot/Freeform hebben al dan niet ingebouwde kussens en een basis die uit foam of andere materialen is gevormd, waarop dan (in geval van Torsion/Barefoot) een cantle en pommel is geplaatst, met daaroverheen een seat saver. Freeform is vorm-gespoten foam, die hebben dat anders opgelost. Bij deze zadels heb je vaker wat meer materiaal tussen je been en je paard zitten. Trekker en sommige Startrekk modellen hebben ook een basis met daaronder kussens en een seat-saver er bovenop, maar die hebben dan weer een vaste pommel die of met behulp van een schroef versteld kunnen worden of uitgewisseld voor een groter/kleiner maatje.

De basis van een Ghost zadel bestaat uit Carbon, een soort Kevlar, leer en klittenband. Een Ghost zadel functioneert net als elk ander flexibel/boomloos zadel. Ghost heeft echt nergens iets hards zitten en is dus zeer flexibel. Uiteraard kan het gebruikt worden op paarden die weer aan het opbouwen zijn of bij het inrijden van paarden. Door het ontbreken van harde delen past het zich aan elk paard aan. Wat niet wil zeggen dat een Ghost op elk paard past. Indien er erge atrofie is, zal je het een handje moeten helpen met een extra pad oid. De Ghost pad is van 100% sympanova gemaakt. Het is niet heel ruw. Sympanova is makkelijk schoon te maken, het is zelfs een beetje anti-slip. De inlagen bestaan uit een laag Kompripol. Je kunt er nog een extra laag bij bestellen of er zelf wat uit halen door de  klittenband opening bovenop.

De pads kunnen ook met wit of zwart scheerwol aan de onderzijde besteld worden. Ook kan er een inkeping aan de voorzijde van zo’n 10cm op aanvraag besteld worden. Standaard worden de pads zonder wol aan de onderzijde geleverd. De singelophanging heeft een V-systeem, zodat deze naar de gewenste positie geschoven kan worden. Het is mogelijk om uit 2 beugelophangingen te kiezen. Er zitten 2 ringetjes waar de beugelriemen doorheen kunnen. Het is ook mogelijk om een losse zitting te bestellen. Dit betekent dat, als je bijvoorbeeld een Ghost Quilty hebt, maar je ook graag met lange zweetbladen wilt rijden nu en dan, je de zitting van de Quilty af kunt halen, de basis overhoudt en bijvoorbeeld de zitting van de Roma erop kunt doen.
Als je er een USA (western model) van wilt maken kun je alleen geen losse knop bestellen voor je huidige basis, aangezien er niet standaard een opening in de pommel zit om de knop op te bevestigen. Je kunt ook een losse skirt in verschillende kleuren bestellen. Deze bevestig je tussen de basis en kussens van de Ghost.

Maten

De lengte van de zadels is 60 cm. Dit lijkt lang, maar de extra lengte zit hem in de voorkant. Daarbij is het zadel flexibel en als je niet teveel achterop de cantle zit, is het niet heel erg als het zadel iets na de 18e rib ligt.
Het is mogelijk de zadels 4cm korter te bestellen (dit zijn de piccolo modellen). Hier zitten geen extra kosten aan verbonden. De piccolo modellen zijn 56cm en geschikt tot ongeveer broekmaat 38.
Er is ook een kinder model, de Bambino. Deze is ongeveer 50-52 cm lang. Deze gaat tot hooguit broekmaat 36.

Daarnaast is er ook een shetlander model. Deze heeft kussens van 37cm lang.
Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Kussens en inlagen

Standaard zijn de kussens 4,5cm dik.Hieronder kussen NO3 met wol. Er kan ook gekozen worden voor een sympanova onderkant of lorica in dezelfde kleur als het zadel. Er zit geen meerprijs aan wol/sympanova  onder de kussens. Lorica in bijpassende kleur is €11 extra.

brede-kussens
Dit is nummer 3. Los kosten deze kussen €88. Er zit aan de bovenkant een extra laagje wat het geheel steviger maakt. Dat hebben de Italy kussens ook.

Italy kussens. Hierbij kun je geen inlagen verwisselen. Kosten €99

Dit zijn Italy kussens. Lijken op Trekker kussens. 4cm schuim, met een extra laagje waardoor ze wat stijver aanvoelen. Gehele kussen is 4.5cm dik.
Qua inhoud zijn ze eender aan de NO3 kussens, alleen is het bij de Italy kussens niet mogelijk om de inlagen te verwisselen, wat bij kussen NO3 wel het geval is.

Het is mogelijk de basis en bovenkant kussens in bijpassende kleur van je zadel te kiezen. De meerprijs hiervan is €22.
Let op, de rand van de basis is standaard zwart. Als je hier over niets aangeeft komen deze standaard in het zwart. Mocht je de rand in een andere kleur willen, mail gerust of geef het aan in je bestelling.
De onderkant van de kussens kunnen in een bijpassende kleur lorica gekozen worden. Dit kost €11 extra.
De airshell randen zijn standaard zwart (van de Italy kussens. Kussen NO3 heeft geen airshell rand). Mocht je dit anders willen, geef dit aan bij je bestelling, via de mail of in het opmerkingen veld!

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft leer en kleuren bij Ghost, je kunt de zadelconfigurator gebruiken om te kijken welke kleuren combinatie jij graag wilt hebben. Mocht je kleur er niet tussen staan, neem gerust contact op om de mogelijkheden door te spreken!

Nubuck

Nubuck is stroef. Nubuck is makkelijk in onderhoud, sterk en kan een veiliger gevoel geven tijdens het rijden omdat het stroef is. Onderhoud van nubuck kan met Urad oil nubuck cream als onderhoudsproduct en Urad leershampoo als reiniger spray. Mocht je dit gebruiken moet je het leer wel weer opruwen met speciale nubuck borsteltjes. Verkrijgbaar in bruin en zwart. Ook mogelijk in combinatie met andere soorten leer. Het lastige van nubuck is als je het veel gebruikt en vetleer wordt (nubuck is opgeruwd vetleer). Dit moet je elke keer opruwen om het weer stroef te krijgen. Dit is op lange duur niet bevorderlijk voor het leer.
Nubuck is op de zweetbladen slijtgevoeliger. Het kan daar sneller slijten ivm. de wrijving van je laarzen/chaps.

Vetleer

Zwart, donkerbruin, bruin, roodbruin, cognac.
Vetleer is gladder dan nubuck en stroever dan gladleer. Vetleer is sterk en gemakkelijk in onderhoud. Het is te reinigen met een vochtig doekje en het kan gepoetst worden met een verzorgingsproduct waar bijenwas in zit. Bijenwas verzorgt het leer, zonder uit te drogen. Verkrijgbaar in zwart en bruin. Ook mogelijk in combinatie met andere soorten leer. Het bruin kan verschillen qua kleur per keer; het is tenslotte een natuur product.

Gladleer

Gladleer is, zoals het woord al zegt, de gladste mogelijkheid. Je kunt het vergelijken met het leer waar de meeste zadels van gemaakt zijn. Makkelijk in onderhoud, kan schoon gemaakt worden met een vochtig doekje en het kan gepoetst worden met een verzorgingsproduct waar bijenwas in zit. Verkrijgbaar in zwart, bruin, lichtbruin en burgundy (roodbruin). Ook mogelijk in combinatie met andere soorten leer. Buiten de standaard kleuren gladleer kan er ook gekozen worden voor een aparte kleur in gladleer. Vraag gerust naar de mogelijkheden.
Pelle (soft leather) en Cuoio (genuine leather)

“Pelle, soft leather” heeft een mooi relief. Dit leer is minder geschikt voor het zweetblad, wel voor de zitting, pommel en wrongen.
Cuoio is dikker, heeft nagenoeg dezelfde kleuren. Gladleer zonder reliëf. Omdat er een soort laagje op zit is het niet geschikt voor de zweetbladen ivm. slijtgevoeligheid.

Cuoio vegetal tanned Julia leather

“Cuoio vegetal tanned leather”. Zeer mooi degelijk leer. Meerprijs voor een zadel met korte zweetbladen in dit leer €33. Voor een zadel met lange zweetbladen €55 meer.

Kunstleer.

Lorica
lorica

Lorica is kunstleer. Heel sterk en het meest makkelijk in onderhoud. Kan tegen een stootje. Is ook erg stroef, stroever dan nubuck. Gemakkelijk met een vochtig doekje schoon te maken. Verkrijgbaar in vele kleuren. Ook mogelijk in combinatie met andere soorten leer. Kijk bij de zadelconfigurator of vraag naar de actuele mogelijkheden.
 
 
Micropell Kunstleer, glad, zeer degelijk. In bruin en zwart. Makkelijk in onderhoud. Kan voor het hele zadel. In verschillende kleuren, vraag gerust naar de opties. Ook in aparte kleuren zoals blauw, rood, etc.

 

 


 
 Micronappa
Soepeler dan Micropell. Glad.
Roest kleur, bruin en zwart.
 

 
Lamsvacht

Naturel, bruin en zwart

Scheerwol Zwart en wit. Meer geschikt voor onder de pad en kussens.

Airshell. Voor de pads:

Hieronder een filmpje met globale uitleg hoe je een Ghost zadel (aan) past en de ligging.

Let er bij het bestellen van je Ghost zadel op dat de zadels standaard uitgevoerd worden met zwarte details;

-De achterkant van de basis is standaard in het zwart
-Het onderste randje van de basis is standaard in het zwart. Ook als je kiest voor basis en bovenkant kussens in dezelfde kleur wordt dit randje standaard uitgevoerd in het zwart. Anders? Geef dit aan in het opmerkingenvak of mail hier over.
-De rand/bovenkant van de kussens is standaard in zwart airshell. Anders? Geef dit aan in het opmerkingenvak of mail hier over.
De lipjes waarmee de zitting aan de basis wordt bevestigd (2x voorkant aan beide zijden, 2x achterkant aan beide zijden, 1x achter in het midden) zijn ook standaard zwart. Anders? Geef dit aan in het opmerkingenvak of mail hier over.